1. image
  2. image
  3. image
  4. image
  5. image

Wroclawi Stadion

Lefedett terület:23000 m2
Alkalmazott alapanyag:Teflon bevonatos üvegszövet, szita szövéssel, nagy szakítószilárdságú műszaki textília
Fényáteresztő képessége:25-30%
Alapanyag lángállósági besorolása:A1
Graboplan Kft. teljesítése:homlokponyvázat tervezése, kivitelezése és helyszíni szerelése
Projekt rövid leírása:

2010. augusztusában került aláírásra az újonnan épülő Wroclawi stadion membrán homlokzati fedésére szóló megbízás.

Az új stadion 105x68 m nagyságú, több mint 40 m magas, 44000 néző befogadására alkalmas. Elsősorban a 2012-es Lengyel-Ukrán rendezésű labdarúgó EB alkalmából építették, de a 2011. szeptemberi nyitás óta rendeztek itt már koncertet, box gálát, show műsorokat stb.

Cégünk feladata a homlokzati membrán megtervezése volt, mely egy szellős, könnyű, de ugyanakkor erős burkolatot ad a stadionnak, lehetővé téve különböző képek, feliratok, reklámok kivetítését a membránra.

Az éjszakai látvány világítás szintén fontos szempont volt a használandó alapanyag megválasztásánál.A membrán burkolat 20 különböző méretű mezőből áll. A mezőket egyenként, hosszanti és vízszintes irányban rögzítettük a fő tartóhoz, majd a mezők találkozásánál levő rögzítéseket PTFE anyagból készült lepellel takartuk el.

A PTFE elemek tervezése és a fő vas szerkezethez való rögzítés tervezése 3 hónapot vett igénybe. A membrán és a membrán rögzítő elemek gyártása összesen szintén 3 hónapig tartott. A helyszíni szerelés 2011 márciusában kezdődött és kisebb-nagyobb megszakításokkal összesen 3,5 hónapig tartott.

A membrán szerelését a vasszerkezeti illetve egyéb helyszíni munkákkal összehangoltan végeztük.

PTFE membránok szerelése speciális technológiát és szaktudást igényel. Ipari alpintechnikai, valamint speciális PTFE hegesztési ismeretekkel rendelkező szakembereink a tervezett szerelési ütemnek megfelelően szerelték fel az egyes mezőket, előre elkészített statikai számítások és szerelési koncepció alapján.

A membrán szerelés helyszíni munkálatai 2011. júliusában fejeződtek be.Membrán mező kiterítése
és szerelvényezése a földön


Membrán mező felhúzása,
speciális emelőkkel


Membrán mező felhúzása,
40 m kinyúlású kosaras emelőkből


Membrán mező rögzítése
a szél szívás elleni kötélzethez


Membrán mező pozícióba feszítése,
ideiglenes feszítőkkel


Készre feszített membrán mező
Referenciák
Tekintse meg kiemelt referenciáinkat, melyeket hazánk és a világ számos távoli pontján készített munkáinkból válogattunk.
Térkép, útvonal
Eltévedés szinte lehetetlen! Térképpel, útvonaltervezővel segítünk, hogy ne kelljen feleslegesen bolyongania cégünk közelében.
weboldal készítés: 24works