1. image
  2. image
  3. image
  4. image
  5. image

"Nagyerdei stadion" DebrecenProjekt elnevezése:„Nagyerdei stadion” Debrecen
Kivitelezés éve:2013-14
Graboplan feladata:PTFE tető (18012 m2), valamint PTFE homlok (7433 m2) membránok gyártása és helyszíni szerelése
Kivitelezési időszak:2014. augusztus- 2015. január gyártás
2015. május-2015. december helyszíni szerelés


Debreceni Nagyerdei („Loki” ) stadionnál a tetőszerkezet elsődleges funkciója az árnyékolás, a homlokzati burkolat pedig a takarás mellet az épület esztétikumát hivatott növelni. Debreceni stadionnál mind a tetőszerkezet, mind pedig a homlokszerkezet egyes szekciói különböző méretben készültek, ezért szinte mindegyik szekció membrán elemét, annak megfelelő megfogatását (összekötését az acél vázszerkezettel) egyenként kellett kidolgozni. A membrán csomagok és a membrán rögzítő elemek csörlő segítségével kerültek fel a tetőre. A membrán peremek acélszerkezethez húzásához, majd a membrán rögzítéséhez a tervezett pozícióban speciális alumínium profilt, és acélbilincseket használtunk. A feszítés kézi erővel, racsnis feszítők segítségével történt lépésről-lépére.

Maga a szerelési technológia ipari alpin technológiával ötvözött szerelési munka, hiszen a nagyfokú anyagismeret mellett a szakembereknek a magasban történő munkavégzésre is alkalmasnak kell lenniük, mert általában a szerelt területek sem daruval, sem emelő kosárral nem megközelíthetők.

A homlok membránok szerelése teljesen eltért a szokványos üvegszövet szerelési technológiától, mivel az egyes homlokzati membrán szekciók haránt irányú tartókon való rögzítése, illetve a nyugati oldalon a szekciók közepén kialakított nyílás nagyban befolyásolta a tervezési és szerelési szempontokat. Az esetenként 40 m hosszú elemek alsó és felső peremeinek bekötése, a középső nyílás kialakítására, merevítésére szolgáló drótkötelek bekötése, beállítása egyszerre kellett hogy történjen, a megfelelően feszes homlokzati burkolat létrehozásához.Szerelésközi képek


Szerelésközi képek


A kész PTFE üvegszövet tető és
homlokzati burkolat Graboplan
kivitelezésben


Tartószerkezeti irányváltás burkolat nélkül

Membrán rögzítő elemek beszerelése
a földön történik


PTFE homlokzati membrán
Graboplan kivitelezésben

Az összesen 40000 m2 felület befedése váltakozó létszámú szakemberrel történt, közel 6 hónap leforgása alatt. A PTFE membránnal burkolat várható élettartama 30 év.
Referenciák
Tekintse meg kiemelt referenciáinkat, melyeket hazánk és a világ számos távoli pontján készített munkáinkból válogattunk.
Térkép, útvonal
Eltévedés szinte lehetetlen! Térképpel, útvonaltervezővel segítünk, hogy ne kelljen feleslegesen bolyongania cégünk közelében.
weboldal készítés: 24works